Skyggebelagt misbruk

Illustrasjon: Nina Johnsen
Twin Peaks - mer enn en mordgåte.

TV-serien Twin Peaks har akkurat hatt premiere med sin 3 sesong, og vi trer på nytt inn i David Lynchs bisarre univers. 1 sesong kan sies å kommunisere flere komplekse og mørke tema, men det mest slående fra foregående sesonger og den etterfølgende filmen, er incest.

Serien tar for seg det som synes å være en ‘tradisjonell’ mørk fortelling om de mørke kriker og kroker som finnes i en typisk småby. Det finnes hemmeligheter som spiller liten rolle for den store omverdenen, men som blir høyst merkbare for innbyggerne som befolker det lille stedet. Det er spesielt en mørk krok som avdekkes svært lite i serien, men som den påfølgende filmen Fire Walk With Me som tar for seg Laura Palmers siste uke før sin død, skulle avdekke i detaljer.

Under seriens mange finurligheter og sjarmøvelser presentert i første sesong, gjemte det seg nemlig alltid et tema som er vanskelig å ytre høyt. Incest. Laura Palmer blir voldtatt og drept av sin egen far. Etter avsløringen er det paradoksalt nok som om hele småbyen igjen kan puste, og en lettelse brer seg blant Twin Peaks-folket over at mysteriet er løst og alle involvert i de groteske hendelsene nå er borte.

For flere tilskuere, ble derimot andre følelser fremtredende. Konklusjonen på saken vi har fulgt gjennom første sesong er bekmørk og den etterlater flere spørsmål. Filmen Fire Walk With Me forsøkte i etterkant å løse opp i disse flokene, da Lynch ikke var redd for å utbrodere det underliggende i den blodig alvorlige tematikken. Filmen portretterer Palmers siste uke før hun blir drept, og avslører at voldtekten i forbindelse med drapet ikke var den eneste gangen Leland Palmer forgrep seg på datteren.

For de som har sett serien, vet vi at Leland skal være besatt av den onde demonen Bob i gjerningsøyeblikket. Men om vi skal tre analytisk til verks – er ikke denne demonen et skalkeskjul for det mørkeste iboende i mennesket? Then again, når Sheriff Harry Truman kommenterer Bobs eksistens med: «I have a hard time believing”, svarer Agent Cooper raskt tilbake: “Harry, is it easier a man would rape and murder his own daughter?”. Cooper har et poeng. Det føles mer komfortabelt å la seg skremme av Bob the killer.

Kilder: http://www.indiewire.com/2017/05/twin-peaks-fire-walk-with-me-review-david-lynch-1201817035/

More from Marthe Aspelund

Er det greit å lage sanger om overgrep?

En av årets russelåter har meldt sin ankomst med et smell. En...
Les mer