Derfor bør du bli unisexy

Illustrasjon: Mia Skåre

Mange mener at man bør gå bort fra kjønnsdelte toaletter på offentlige steder. Om du er mann bør du omfavne denne trenden. Her er 5 grunner til hvorfor.

Stresset med presset

De fleste menn har opplevd å stå side om side ved et stappfullt urinal med en kø av utålmodige karer bak seg. Uten å få det til. Det blir plutselig helt umulig å få ut den gule væsken, som for noen sekunder siden presset så på at sprinten fra baren gikk i rekordfart. Den eneste løsningen er å fake at man har tisset og gå fra urinalet med uforrettet sak. På et unisex-toalett vil du gå rett inn på et avlukke uansett. Dermed slipper du presset som kommer av å se en lang kø bak deg.

Kles-rikosjettering

Du går inn på toalettet og bort til urinalet, ikledd den fine hvite dressen du nettopp har kjøpt. I et urinal av metall skal det ligge gummimatter i bunnen for å ta mot for strålen, men nok en gang har utestedet latt være å investere i dette. Når du da setter igang så rikosjetterer mange gule dråper tilbake. Ute i mindre dunkel belysning enn inne på toalettet ser du at din nye dress nå har blitt pyntet med mange små gule flekker. Du krysser fingrene for at ingen du prater med senere vil se det. På et unisex-toalett unngår du denne rikosjetteringen da strålen får lengre radius.

Kleine samtaler

Det siste stedet du vil prate med fremmede er når du står med utstyret ute og prøver å få fred til å urinere. Plutselig står en brisen kar ved siden av deg. Han har kommet til det nivået på kvelden hvor han vil ha dype samtaler med hvem som helst, hvor som helst. Også ved urinalet. Du hadde gledet deg til å stå i ro og få gjøre ditt fornødne, men må nå gjøre det samtidig med at karen roper selvfølgeligheter rett inn i øret ditt, mens du prøver å ignorere den dårlige ånden hans.

Bedre toalett-kultur

Når vi gutta har toalettet alene kan det virke som noen tenker at det er greit med totalt anarki. På toaletter hvor det også er kvinner vil dette med all sannsynlighet bedre seg. Mange menn skjerper seg i påsyn av damer. Noen fordi de ser en kvinne som de kanskje kunne tenke seg innlede en samtale med senere. Andre fordi at det å ha kvinner representert minner dem på hva mora deres forsøkte å lære dem da de var små. Dette sørger for at et unisex-toalett blir et renere miljø for alle.

Gi transpersoner mer aksept

Det er et alvorlig bakteppe rundt dette temaet. Den viktigste årsaken til at vi bør gå bort fra kjønnsdelte toaletter er at transpersoner ikke vil føle seg ekskludert. Den største undersøkelsen som har blitt gjort av transpersoner i Norden viser at 65% har unngått hverdagslige aktiviteter på grunn av redsel for diskriminering, og 1/5 har blitt utsatt for vold på grunn av sin transidentitet. Det har også oppstått protester når transpersoner forsøker å fronte hva de kunne trenge for å føle seg mer akseptert i samfunnet. Det er her blant annet debatten rundt toalettbesøk har oppstått. Å velge unisex-toaletter på offentlige steder er en liten endring for å kunne gi en gruppe større aksept og inkludering. I fremtiden ville vi ikke tenke over at det var kjønnsdelte toaletter nå. Vi mennesker er vanedyr.

Hvorfor skal du måtte endre noe for en liten gruppe mennesker? Om du er mann og  blir sint fordi du må legge om vanene dine, så tenk over punktene som er listet opp øverst i artikkelen. Hvis ikke det hjelper kan du repetere en setning: Endelig får jeg urinere i fred!

More from Stig Mass Andersen

Snekring versus strikking

Når hyttesesongen kommer tas ofte både strikketøyet og hammeren frem. Hvilken av...
Les mer