Den deilige, billige og miljøskadelige palmeoljen

Klarer jeg å la hodet styre lysten og ta et standpunkt i palmeoljedebatten?

Skal jeg stå for å være et dårlig menneske som bidrar til jordas undergang, eller føye meg etter egen samvittighet og med stolthet eie de verdiene jeg liker å tro jeg har?

Den deilige smaken og den fine prisen

Jeg elsker å dytte i meg mengder av palmeolje, jeg drar den over øyevippene for at de skal bli lange og jeg fyller tanken på bilen til randen. Oljen får sjokoladen til å smake godt, den får meg til å se pen ut og den gir billigere drivstoff.

Det er spesielt når påsken kommer snikende at jeg kjenner behovet for palmeolje.

Det er spesielt når påsken kommer snikende at jeg kjenner behovet for palmeolje. Da blir trangen større enn trangen til å ha Ryan Gosling ved siden av meg i sofaen. Og det hjelper ikke at alle butikkene i byen, unntatt RÆMA 1000 forteller meg at jeg må kjøpe det. Det er fortsatt en uke til påske, men det driter jeg i. Jeg vil kjenne den deilige hvite sjokoladekremen smelte på tunga, mens det brune trekket gir akkurat nok tyggemotstand til at en eksplosjon fyres av i munnen. Bare tanken får spyttproduksjonen min til å gå bananas.

Jeg burde skamme meg

Samtidig blir jeg kvalm. Ved å kjøpe den lilla eggekartongen vet jeg at jeg er med på å forurense jorda. Palmene som utvinner den vegetabilske palmeoljen som er i disse sjokolade eggene, er per dags dato den største trusselen mot regnskogene. Dyr og urfolk kjeppjages og skogene brennes til grunne, slik at palmeoljeplantasjene kan dyrkes frem. I tillegg opplyser regnskogfondet om at 10-15 prosent av verdens klimagassutslipp kommer fra avskoging av regnskogen.

Tilståelse

Til tross for full bevissthet over disse fakta har jeg gått på en smell. Full av skam trykket jeg i meg det som jeg før betegnet som påskens gull. Skuffende nok smakte det ikke lenger like godt som jeg husket. I bakhodet summet bilder av et folk som ser skogen sin brenne til grunne mens den svarte røyken sakte, men sikkert forgifter jorda. Denne industrien vil bare fortsette å vokse hvis at DU og JEG kjøper mat, sminke og fyller drivstoff som inneholder palmeolje. God påske!

More from Anne Bjørg Vaa

Generasjon Prestasjonsjunkier?

Mestringsfølelse er noe av det beste jeg vet. Det er så godt...
Les mer