Da sært ble kult

Tegneserieidentitet.

Det virker kanskje rart at en tegneserie har vært viktig for voksne menneskers identitet. Men Lise Myhres «Nemi» har vært akkurat det. Nå har serien blitt 20 år.

Da undertegnede oppdaget Nemi i ’98 hadde jeg akkurat begynt på videregående. Jeg ville veldig gjerne skille meg ut – på en kul måte. Problemet var bare at det ikke var spesielt kult å skille seg ut, og gode kontemporære forbilder var mangelvare. Mange andre hadde det nok på samme måte, for Nemi sjarmerte seg lynraskt inn i hjertene til søkende tenåringer og unge voksne. Der har hun også blitt, selv etter alle disse årene. På veien har hun fått en stadig større fanskare, både i utlandet og blant de som var for små til å lese tegneserier den gang.

hun er tro mot seg selv og går ikke på akkord med noen

Kort oppsummering, om du ikke skal ha fått med deg hvem jubilanten er: Nemi er tegneserien om en ung, svartkledd kvinnes lett skrudde syn på tilværelsen. Omgivelsene synes nok hun er i overkant rar, men hun er tro mot seg selv og går ikke på akkord med noen. Hun er både naiv og sarkastisk, drømmer seg bort i fantasy og musikk, er opptatt av naturvern og har ellers vanskeligheter med å «slå seg til ro» og etablere seg. Hun dyrker sine interesser med stor iver, gjerne med stor overbærende mottakelse fra sin omgangskrets.

 

(c)Lise Myhre
(c)Lise Myhre
Legitim lidenskap

Denne karakteren skulle vise seg å være en suksessoppskrift for Lise Myhre. Rundt om i Norge var det åpenbart mange som kjente seg igjen og som hadde ventet på en slik figur. Nemi setter ord på hva mange nerder opplever; å bli sett på som sær, og kanskje barnslig opptatt av interessene sine. Men for oss nerder har det vært befriende å bli kjent med en slik karakter. Det er for eksempel godt å vite at du ikke er alene i å ha sett Ringens brorskap 20 ganger på kino. Det ble legitimt å være lidenskapelig opptatt av noe, selv om omgivelsene mente du snart burde bli «voksen».

Nemi har vist at det ikke er noen kontrast mellom alder, lek og lidenskap.

Jeg skal ikke påstå at Nemi og Lise Myhre ene og alene har gjort det lettere å være «annerledes». Men for usikre tenåringer som forsøker å finne seg selv, har det vært godt å vite at rare interesser er gøy. Det er greit å skille seg ut, og det finnes flere som både tenker det samme som deg og liker mange av de samme tingene der ute. Gratulerer med dagen, Lise og Nemi! 🙂

 

More from Jenny Kaikumo Jacobsen

Svar til en bølle

Jeg pleier sjeldent å la meg provosere, men denne gangen kjente jeg...
Les mer