Byen i mitt hjerte

Foto: Aleena aa

Lahore er kontrastenes by, hvor det historiske og moderne Pakistan møtes. Hvor rikdom og fattigdom lever side om side. Ikke gå glipp av muligheten for et besøk!

Lahore er en stor by, med nærmere 10 millioner innbyggere. Byen ligger i hjertet av Punjab-provinsen, hvor de fleste norsk-pakistanere har sitt opphav. Lahore blomstret for fullt under det mogulske riket fra 1500 – 1800-tallet, og huser mange eksempler på moguls arkitektur. Selv tar jeg ofte turen til Lahore for å besøke familie og venner, men det finnes uendelige grunner til å reise hit. Enten det er fordi du vil oppleve Lahores fantastiske historie, matkultur eller markeder.

Det er et berømt ordtak i Pakistan: “Jinne Lahore nai vekhya, o jamya nai”. Oversatt til norsk: Den som ikke har sett Lahore, er ennå ikke født. Så til alle dere som ikke er født ennå, her er fem grunner til å besøke Lahore og bli født på nytt.

Maten

Lahoris, som Lahores innbyggere kalles, regnes som landets fremste matelskere.

Turister nyter en tradisjonell pakistansk frokost i Lahore. Foto: Hemanshu Kumar

Det er et enormt stort tilbud av mat i Lahore, enten det er eksklusive restauranter eller gatemat. Etter familien, er maten det som tiltrekker meg mest ved Lahore. Jeg har så utrolig mange matminner fra Lahore, enten det er gol gappay, samosa, dahi bhalle eller Lahores berømte tikka og andre grillretter. Smaken og atmosfæren er helt spesiell i Lahore. Min favoritt er å spise utendørs med hele familien. Ingenting er bedre enn en  tidlig tradisjonell utendørs frokost i Lahore sammen med hele familien.

Gågate / food street i gamlebyen i Lahore på kveldstid. Foto: Anam Javaid

Førstegangsbesøkende vil finne konseptet med food streets eller gågater, utelukkende bestående av restauranter, særlig spennende. Et av de mest ikoniske er gågaten ved gamlebyen i Lahore, som kan ses på bildet ovenfor. Et besøk hit er et must hver gang jeg besøker Lahore. Her kan man nyte pakistansk matkultur i historiske omgivelser. De historiske bygningene huser nå restauranter. Her kan man spise innendørs, eller bli servert på takterasser.

Shopping

Man kan ikke nevne Lahore attraksjoner uten å nevne shopping. Lahore har et fantastisk utvalg når det gjelder shopping, både tradisjonelle bazarer og moderne kjøpesentre.

Bilde fra Lahore mest ikoniske og tradisjonelle marked, Anarkali. Foto: Hemanshu Kumar

Jeg elsker å shoppe pakistanske klær. Utvalget er enormt og prisene varierer stort. De fleste pakistanske kvinner får klærne sine skreddersydd, men det er ingen enkel oppgave. Først skal man kjøpe stoffet og tilbehøret, deretter skal skredderen designe klærne, for så å sy dem. For å ikke snakke om justeringene i etterkant. Rundene fram og tilbake hos skredderen gjør meg svett bare ved tanken! Besøkende, slik som meg, kan trøste seg med et større og større utvalg av ferdigsydde klær. Skredder eller ikke, matchende tradisjonelle armbånd er et must!

Badshahi masjid

Navnet betyr kongelig moské. Moskeen ble oppført i år 1673 etter ønske fra den mogulske herskeren Aurangzeb. Moskeen var i over 300 år den største i verden og er et landemerke i  og et ‘må-se sted’ for alle som besøker Lahore.

Badshahi masjid, sett fra inngangspartiet. Foto: Anam Javaid

Den enorme gårdsplassen, som kan huse 56 000 mennesker, er fristed fra byens hektiske og travle liv. Her stopper både livet og tiden litt opp. Dette er like mye en moské som en samlingsplass for familier. Moskeens fantastiske arkitektur gjør ikke opplevelsen mindre, med sine tre ikoniske kupler, fire minerater og nydelige utsmykning.

Minar-e-Pakistan

Navnet betyr det pakistanske tårn. Tårnet ble oppført på stedet hvor muslimene i det indiske subkontinent for første gang ba om å få et eget hjemland. Dette skjedde i 1940, og landet ble selvstendig i 1947. Tårnet er 68 meter høyt og et av Lahores mest kjente landemerker.

Minar-e-Pakistan på kveldstid. Foto: Lime.adeel
Lahore festning og speilslottet

Lahore festning ligger i gamlebyen i Lahore. Festningen ble bygget av mogulene for å beskytte byen mot invaderende styrker. Den moderne festningen ble bygget i 1522.

Et 360 panorama bilde av Lahore festnings mest ikoniske bygning – Sheesh Mahal (speilslottet). Foto: Faizan Ahmad

Et av de andre mest ikoniske bygningene i Lahore festning festningen er Sheesh Mahal, som rett og slett betyr speilslottet. Dette er kanskje festningens mest berømte bygning. Slik navnet lyder er bygget er dekorert med tusenvis av speil, marmor og edelsten, som gir det er unikt utseende.

 

Foto Aleena aa: Link

Foto Lime.adeel: Link

Foto Hemanshu Kumar: Link, link

Foto Faizan Ahmad: Link 

 

Skrevet av
More from Anam Javaid

Hæ? Snakker du ikke norsk?

Språk er identitet. Språk er kommunikasjon. Språk er kultur. Språk er makt. Språk er morsomt. Språk er...
Les mer