Black Panther og Feminisme

Black Panther og Feminisme, toxic masculinity, kvinneroller i film
Illustrasjon av Ingrid Windsland.

 Black Panther hartatt verden med storm, og vist at man slettes ikke trenger en gjeng med hvite menn som redder dagen for å lage en kassasuksess.

Filmen Black Panther kan sies å være historisk viktig på mange måter. Omtrent hele rollebesetningen består av ikke-hvite menn og kvinner, og kun i bakgrunnen finner vi hvite skuespillere. Det ville ikke vært vanskelig å skrive en lang artikkel om dette alene, men som en hvit nordmann føles det feil å ta talerøret vekk fra dem som kan eie dette temaet med personlige erfaringer. Så istedet vil jeg skrive litt om feminismen i filmen.

Feminisme, kort forklart

For de som føler de kunne trenge en liten oppfriskning eller kjapp innføring i hva feminisme er, så er det svært kortfattet en ideologi basert på at alle er likeverdige uavhengig av kjønn, og at undertrykkelse av et kjønn vil ha uheldige konsekvenser for alle kjønn.

Med det, kaster vi oss inn i Black Panthers verden, med advarsel om at her kan det være spoilere for dem som ikke har sett filmen!

Spennende kvinneroller med dybde

Black Panther introduserer et rollegalleri fullt av fargerike og spennende karakterer, men de som virkelig står ut er kvinnene som helten, T’Challa, Black Panther og kongen av landet Wakanda, omgir seg med.

Nakia, hans gamle flamme, er en aktivist som har reist ut av Wakanda for å hjelpe folk i nød, spesielt kvinner. Hun er sta, rettferdig, samfunnskritisk og omsorgsfull. Okoye er er general av Dora Milaje, kongens livvakter, som alle er kvinner. Hun er kompetent, observant, strategisk og lojal. Ramonda er dronningmoren som beskytter sin familie som en hunnløve, men ikke er redd for å være uenig med dem. Hun er stabil, erfaren, resurssterk og snartenkt.

Og til slutt har vi T’Challas lillesøster, Shuri, som på mange måter stjeler showet. Hun er en fremragende vitenskapskvinne med kjappe kommentarer og glimt i øyet som kombinerer ungdommelig uskyldighet og nysgjerrighet med lynende intelligens og kreativ nevenyttighet.

De små tingene utgjør forskjellen

Vi har sett mange av disse kvinnelige arketypene i film før, så hva gjør Black Panther annerledes? Her er det flere faktorer som spiller inn.

For det første har hver og en av disse kvinnene handling- og påvirkningskraft i historien som fortelles. De er aldri bare vakre kulisser som helten kan spankulere mellom, men har egne motiv, ønsker og historier. Filmen er så godt som strippet for “the male gaze”, den består Bechdel-testen og har en forfriskende god kjønnsbalanse blant statistene som gir en følelse av at filmens verden er habitert av både menn og kvinner, fremfor nesten utelukkende menn, slik mange andre filmer er.

For det andre blir kvinnene hørt og tatt på alvor av mennene rundt seg. Deres hardt opparbeidede kompetanse settes aldri i tvil på grunnlag av deres kjønn, og helten lytter genuint og oppriktig til deres råd, på samme måte som han lytter til de mannlige innflytelsene rundt seg. Dette resulterer i at Wakanda fremstår som et land som ikke bare har avansert teknologisk, men også sosialt og samfunnsmessig.

Et oppgjør med giftige normer

Helten er strippet for giftig maskulinitet. Han er ikke redd for å vise følelser og omsorg, han utviser respekt mot kvinnene i sitt liv, og forventer ikke at deres eksistens er for å gagne ham. Han har dype følelser for Nakia, men respekterer henne når hun velger å forlate Wakanda for å følge sitt kall og sin drøm, og han forventer ingenting av henne når de møtes igjen. Han røres til tårer når han får se sin far i en rituell transe, og er deler generøst sine bekymringer og sårbarhet.

I kontrast står Killmonger, vår helts nemesis, som en steinhard representasjon av vårt samfunns giftige maskulinitet, der han i stedet for å snakke om og bearbeide sin sorg, håndterer det hele gjennom voldsutøvelse og drap. Han har ingen respekt for verken kvinner eller menn, og ønsker kun makt til å oppnå sine mål. Han er et klassisk eksempel på gode intensjoner som har blitt forvridd av hat og frykt over tid.

Ikke seksualisert

Og til slutt; filmen har ikke en eneste scene med seksualisert vold. For en actionpakket film med mange kampdyktige kvinner, er det en utrolig sjelden vare. Det er nesten blitt en vanlig ingrediens at seksuell trakassering blandes inn i kamp dersom kvinner er deltagende, men i Black Panther er det ikke-eksisterende.

En håpeful fremtid

Black Panther, som nå er nummer ni på lista av best inntjenende filmer noensinne med sine over $900 millioner, fremstår som en håpefull representasjon av en mulig fremtid; en fremtid der menn og kvinner kan leve sine liv i et samfunn som anser dem som likeverdige.

More from Ingrid Windsland

Black Panther og Feminisme

 Black Panther hartatt verden med storm, og vist at man slettes ikke...
Les mer