Kjønnsoppdragelser

Hvordan kan vi endre kjønnsrollemønstre om de blir reprodusert av barna?

I forbindelse med kvinnedagen publiserte Dagbladet filmen ”barnehagebarn drodler om kvinnedagen” på Facebook. På tross av høy søthetsfaktor og sjarmerende barnesnakk sitter jeg igjen med et litt annet inntrykk enn hva jeg tror var intensjonen med videoen – at gamle kjønnsrollemønstre fremdeles står sterkt i barneøyne.

Bruker mesteparten av muskla på å lage mat og vaske

Er det noe vi vet fra historien så er det at likestilling ikke kommer av seg selv. Det må kjempes for. Endring av kjønnsrollemønstre krever endring av forventninger knyttet til de ulike kjønnene på alle samfunnsnivåer. Individnivå som systemnivå. Gitt at vi lever i 2017, året med innføringen av det kjønnsnøytrale pronomenet hen, ble jeg overrasket over flere av kommentarene fra i filmen til Dagbladet.

På spørsmålet om det finnes noe som jenter ikke kan gjøre kommer svaret: «Løpe og sparke fotball» etterfulgt av ”De kan ikke løpe så fort, eller dem bruker mesteparten av muskla, på å lage mat og vaske” med et blikk like spørrende som det er sikkert.

Hvem skal fortelle dem at de tar feil?

Videre blir en liten jente med prinsessekrone spurt om det er noe gutter liker å gjøre som jenter ikke liker å gjøre. Svaret er nesten litt for typisk: «Leke NinjaGo. Og så kan de ikke være prinsesser».

Barn er uskyldige. Men i likhet med voksne bør en ta hva de sier på alvor. Jeg synes hvert fall ikke tanken på at små barn fremdeles tror kvinnen er best på å vaske er så veldig søtt. Det sier heller noe om at foreldre har en oppvask å gjøre hjemme, hva gjelder hvilke holdninger de viderefører til barna sine. Hvert fall i anledningen Kvinnedagen.

More from Kaja Møller-Hansen

Me, Myself, and We

Som sosiologistudent fikk jeg ofte spørsmålet ”men, hva skal du bli?” For...
Les mer