Åtte tips til julestemning i Oslo

Det er ikke alltid like lett å få julestemning når du er student, og ikke bor hjemme. De faste juletradisjonene blir ofte byttet ut med eksamenslesing og stress. Her finner du våre beste tips for å bringe julestemningen tilbake.

 1. Kakao på Birkelunden

Norges eneste kakaobar, Cocoa, finner du øverst på Grünerløkka, og her serverer de en helt magisk god kakao. Her kan du blant annet velge mellom klassisk kakao, vanilje, mint og flere andre spennende smaker. For å få litt ekstra julestemning anbefaler jeg å spørre om krem og marshmallow som topping. Bli sittende i det koselige lokalet eller ta den med på julegavehandling i en take away kopp.

  Foto: Åse-Linn Hollevik
Foto: Åse-Linn Hollevik og Cocoa sin Instagram (@cocoaoslo).
2. Julemarkedet på Spikersuppa

Midt i mellom Stortinget og Nationaltheatret ligger spikersuppa som lyser opp store deler av Karl Johan. Har du mangel på julestemning, er dette den perfekte plassen å få det på. Her kan du kjøpe deg brente mandler, og titte på de ulike julebodene som er rigget opp. Har du med deg varme klær, kan du også prøve ut skøytebanen, eller ta en tur opp i pariserhjulet som er der.

Foto: Åse-Linn Hollevik  Foto: Åse-Linn Hollevik  Foto: Åse-Linn Hollevik
Foto: Åse-Linn Hollevik.
3. Ring inn 1. desember med gode venner

Inviter studiekameratene dine hjem til 1.desember-kos. Lag gløgg eller kakao, spis pepperkaker og se en fin julefilm. Love Actually slår aldri feil! Et annet forslag er å ha juleverksted, der dere kan lage julekort, pakke inn gaver eller bake noe. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Foto: Åse-Linn Hollevik  Foto: Åse-Linn Hollevik  Foto: Åse-Linn Hollevik
Foto: Åse-Linn Hollevik.
4. Julemusikk

Sitter du med hjemmeeksamen kan julemusikk gjøre mye for motivasjonen. Lag deg en egen spilleliste, eller finn en på Spotify. Dette kan gjerne være liste med litt rolige tempo, slik at ikke konsentrasjonen blir helt borte. “O helga natt” med Nils Bech (Dere husker vel den episke SKAM-scenen med Isak og Even?!) Hvis ikke, må du se denne. Gåsehud-garanti! Ellers er Kurt Nilsen og Ingebjørg Bratland alltid en vinner.

Foto: Åse-Linn Hollevik

5. Pynt til jul

Om du ikke har et tre å feste julestjerna på, er det likevel mulig å lage det julete i kollektivet/leiligheten/huset med pynt fra for eksempel Søstrene Grene eller Lagerhaus. Her finner du alt i fra nisser og kakebokser til julelys og kuler til en rimelig penge. Ellers kan jo man alltids lage hjemmelaget julepynt: Adventskrans, flettede julehjerter eller en heklet nisse? Søk etter inspirasjon på Pinterest for eksempel.

6. Dra på julekonsert eller teater

Bor du i Oslo, er konsert og teater-tilbudene mange. Det er ikke alltid så billig, men om stipendet tillater det, er det ingenting som gir mer julestemning enn en skikkelig julekonsert eller et teaterstykke. Kurt Nilsen har julekonsert 13. og 14. desember, og Reisen til julestjernen og Jul i blåfjell blir spilt på Nationaltheatret og i Oslo Nye Teater. På “Visit OSLO” kan du se flere julearrangementer som pågår i november og desember:

Foto: Åse-Linn Hollevik

Foto hentet fra Visit Oslo sin nettside. 
7. Dra på tur i Nordmarka

Som et hverdagsavbrekk kan det være helt supert å ta seg en tur ut i naturen. Sjekk værmeldingen, og ta deg en tur i Nordmarka hvis det er snø ute. Har du ski, er det en helt supert å ta t-banen til Sognsvann og gå langs skisporet som er preparert. Ta gjerne med en god venn, og fyll sekken din med kakao og klementiner.

Foto: Åse-Linn Hollevik  Foto: Åse-Linn Hollevik  Foto: Åse-Linn Hollevik
Foto: Åse-Linn Hollevik.
8. Julearrangementer

På Facebook dukker det stadig opp ulike arrangementer man kan delta på. Her kan du blant annet finne flere julearrangementer som julemarked og åpning av julegater. Kafeen PUST på Majorstuen skal for eksempel ha julemarked 9.desember, og her kan du enten gjøre unna julehandelen, eller stille med stand selv. Norsk Folkemuseum arrangerer også et årlig julemarked, og her kan du få oppleve juleutstilling, julepyntede hus, markedsboder, konserter, barneteater og andre førjulsaktiviteter.

Lørdag 25. november, er det åpning av julen på Aker Brygge, og her skal det rigges til med gratis “juleutekino” gjennom hele desember på Bryggetorget. Først ut er “Reisen til julestjernen”, og her blir det servert både gløgg og pepperkaker. Sjekk ut flere arrangementer ved å søke “Jul Oslo” på Facebook, og delta på det som frister.

Foto: Åse-Linn Hollevik 

Om hjemlengselen fortsatt er stor, kan du trøste deg med at det kommer til å være ekstra godt å komme hjem til jul når alt er klart, og når roen har senket seg. Lykke til med eksamen, og husk å bruke tiden godt på alt det fine november og desember har å by på, uansett hvor du befinner deg!

 

More from Åse-Linn Hollevik

CHICKS O’HOI – En hyllest til det normale og ekte

I en eneste stor jungel av overfladiskhet og perfeksjonisme både i hverdagen,...
Les mer