Arbeidsledig? Slik kan du finne din nye jobb!

Illustrasjon: Nina Johnsen

Du skriver inn www.finn.no i søkefeltet og går videre inn på kategorien ”Jobb”. Du scroller, søker og venter. Stille. Du gjentar prosessen. Like stille. Faen. Demotivert. Så hva gjør du da, når du er arbeidsledig og husleien venter? Ikke fortvil – det finnes faktisk lys i enden av tunnelen, uansett hvor klisjé det måtte høres ut. Følgende tips kan nemlig hjelpe deg på veien.

Bemanningsbyråer

Ta kontakt med ulike bemanningsbyråer! Dette er byråer som aktivt jobber for at du skal komme deg inn på arbeidsmarkedet. De fungerer som et slags mellomledd mellom deg og en eventuell arbeidsgiver, og kan være med på å gi deg et fortrinn i søkeprosessen. Top Temp og Vikarpartner er alternativer til slike byråer. Typisk for disse er at de kaller deg inn til en samtale for å få kartlagt dine ønsker og muligheter nærmere.

Top Temp tilbyr sine tjenester innenfor flere felt, alt fra finans og økonomi til helse og omsorg. Ta en titt på siden deres her:
Link: www.toptemp.no

Vikarpartner sitt hovedfokus ligger på kontoradministrative stillinger og ønsker du erfaring fra nettopp dette er Vikarpartner en fin tjeneste å benytte seg av.
Link: www.vikarpartner.no

Det finnes også bemanningsbyråer som jobber mer over nett enn de nevnte, som for eksempel Mediecom og Academic Work. Her registrerer du kun CV´en din på nettsiden deres og så hører du først fra dem hvis de finner noe som de tror kan være aktuelt for deg. Det finnes fordeler og ulemper ved denne type bemanningsbyråer. Fordelen er at det tar kort tid å registrere CV´en, du må ikke inn til noen samtaler og hele prosessen er egentlig påbegynt og avsluttet på et blunk. Ulempen er at oppfølgingen av deg som kandidat ikke er like tett som ved de andre nevnte byråene. Likevel finnes det mange suksesshistorier fra denne type tiltak – så å bruke de minuttene det tar å registrere deg på siden deres, er absolutt verdt forsøket.

Mediecom opererer hovedsakelig innenfor media og kommunikasjon. Dersom du ønsker å jobbe innenfor denne bransjen bør du definitivt gå inn å registrere CV´en din her.
Link: http://www.mediecom.no

Academic Work er nesten samme ulla som Mediecom, men de opererer innenfor langt flere felt. De har også et spesielt fokus på å få unge arbeidsledige ut i jobb, som passer ypperlig for deg som er student eller nyutdannet.
Link: https://www.academicwork.no

Et lite tips: Registrer deg på alle! Det koster ingenting og kan øke sannsynligheten for at du finner noe som passer deg.

Lærervikar

Meld deg som lærervikar! Perfekt ved siden av studier eller i påvente av en annen jobb. Arbeidstiden er fleksibel og du kan jobbe akkurat når du vil. Dersom du skulle fått deg en annen jobb kan du fint slutte på dagen. Så hvordan registrerer du deg? Ring noen av skolene i ditt nærområde – de vil føre deg opp på en ringeliste og kontakte deg når de trenger deg. Enkelt og greit!

4 tips til selve søkeprosessen

I tillegg til tipsene ovenfor, finnes det noen generelle rettesnorer som kan være lure å ha i mente når du søker jobb. De fire som følger er typiske tips som går igjen enten de trekkes frem av eksperter, arbeidsgivere eller arbeidstakere.

1. Bruk tid på CV og søknad!
Det lønner seg alltid å lage en ordentlig CV og søknad. Hvis du er usikker på hvordan så ta kontakt med familie, venner og bruk internett. Noen nøkkelord er oversiktlig og relevant for jobben du søker.

2.  Søk mer!
Vær offensiv. Av og til søker du bare en håndfull jobber og blir skuffet når alle faller igjennom. Men vit at mye av det handler om timing og ikke deg personlig; det dreier seg om hvem arbeidsgiver trenger og når. Så vær offensiv og sørg for at du søker nok – dette kan øke sjansene dine betraktelig.

3.  Stikk hodet ut!
Igjen; vær offensiv. Ikke bare med tanke på mengden søknader du sender ut, men også hvordan du går fram. Lyser ikke drømmejobben ut noen stilling for tiden? Send dem en åpen søknad, da vel. Dette kan få deg til å framstå som en hands-on type som virkelig ønsker å jobbe der. Du luker i tillegg bort mye potensiell konkurranse ved å søke på en eventuell stilling før den blir tilgjengelig for alle.

4.  Bruk nettverket ditt!
Det siste tipset, som kanskje er det viktigste, gjelder nettverket ditt. Bruk det! Gjør det klart for familie, venner og bekjente at du er på jobbjakt. Kanskje vet de om en aktuell stilling eller kanskje har de anledning til å legge inn et godt ord for deg et sted. Slike muligheter er gull verdt, så sørg for å bruke dem!

Og husk – første jobben er alltid vanskeligst å lande, men når du endelig har fått en fot innenfor blir det langt enklere å søke neste!

Skrevet av
More from Mathilde Eckbo

Clickbait møter informasjons-eksplosjon

I min forrige artikkel om fenomenetet clickbaiting, skrev jeg om hvor mye...
Les mer