Analogt stevnemøte

Rhino Hero Super Battle, Haba Games - Shut up and Sit down.

Etter mer eller mindre et tiår med nesa planta godt nedi skjermen, virker det som om flere og flere får behov for å løfte blikket og gjøre noe som ikke nødvendigvis trenger en strømkontakt. Hva med å utforske andre alternativer til underholdning? Det er på tide å hente frem brettspillene, folkens!

De beste spillene er de som har den magiske kombinasjonen av relativt enkelt å lære seg, men fortsatt komplisert nok til at man blir engasjert og har lyst til å spille mer.

Her er fem tips til brettspill du kan spille sammen med kjæresten, vennegjengen eller egentlig hvem som helst.

Ticket to Ride
Ticket to Ride – Days of Wonder

Ticket to Ride er ikke så fryktelig gammelt, men har allerede klart å bli en klassiker. Hvis du ikke har spilt det enda så er du in for a treat, for å si det på godt norsk. Premisset er enkelt, uten at det blir kjedelig. Spillerne får ett eller flere oppdrag som består i å bygge toglinjer fra A til B. Man får poeng for hvert oppdrag man har fullført og antall poeng avhenger av hvor lang og vanskelig toglinja er. Den som har lengst sammenhengende toglinje får også poeng.

Easy peasy, right? Magien skjer når man også kan velge å sabotere for andre spillere, når man skjønner hvor de har planlagt ruta si. Du kan bygge toglinjer over hele verden, avhengig av hvilket spill du spiller – så hvis du er heldig får du litt geografikunnskaper med på kjøpet.

Rhino Heroes Super Battle
Rhino Hero Super Battle – Haba Games

Rhino Heroes Super Battle er et spill som ikke krever veldig lite av deg, både når det gjelder opplæring, oppsett eller spesielt mye tankevirksomhet. Man kan kalle det for en form for Jenga, bare med papp i stedet for trebrikker og bittelitt flere utfordringer i spillet. Målet er å bygge så høyt som mulig og forhåpentligvis sabotere for dine medspillere i samme slengen. Den som river ned konstruksjonen taper.

Det er lagt inn et par utfordringer i spillet; du må plassere figuren din på den mest sannsynlig allerede ganske skjøre konstruksjonen, henge opp noen apekatter eller krige med motspilleren hvis dere havner på samme nivå. Dette spillet har jeg spilt og tilrettelagt på både vorspiel, nachspiel, med nieser og nevøer – og det er like gøy hver gang. Men ikke ta mitt ord, prøv det selv!

Exploding Kittens
Exploding Kittens – Promobilde fra explodingkittens.com

De siste årene har også flere spennende kortspill dukket opp. Veldig ofte er de ulike kortspillene ganske lik sånn spillmessig, en slags blanding mellom UNO og Svarteper? Det er i det kreative de ulike kortspillene skiller seg ut og som får deg til å humre litt når du trekker kort. Dette spillet kan forklares som et slags russisk rulett med kattunger. Enkelt, absurd og greit.

Exploding Kittens kommer i to versjoner – en “vanlig” og en NSFW-versjon (For de som ikke er oppdatert på internett-lingo, så betyr NSFW “not safe for work” og betyr at det inneholder nakenhet). Jeg har spilt begge versjonene og kan avsløre at begge to er like kokkelimonke, men at NSFW-versjonen har en penis-vits på omtrent annethvert kort. Trekk kort, le av kortene, prøv å sabotere for medspillerne dine og for all del unngå den eksploderende katta – fordi da taper du nemlig.

Settlers of Catan
Settles of Catan – Catan GmbH

Settlers of Catan spillet har i likhet med Ticket To Ride blitt en slags ny klassiker. Settlers of Catan er et strategispill der målet er å bygge opp en sivilisasjon. Hus og veier plasseres på strategiske plasser og ressursene ruller inn. For å vinne må man, ikke overraskende, å skaffe et visst antall poeng. Ikke la deg skremme av at du ikke skjønner noe de første to minuttene av spillet, jeg lover deg at det ikke tar lang tid før du har oversikt og er sulten på å vinne hele sulamitten.

Hvorfor slutte der? EM i Settlers of Catan blir arrangert i 2019 og i 2020 skal det arrangeres verdensmesterskap. Hvis du starter nå har du en god sjanse til å bli verdensmester!

Backgammon
Backgammon

Etter å ha nevnt to “nye” klassikere blir det for dumt å ikke nevne en ekte klassiker. Backgammon er et av verdens eldste brettspill og kan spores 5 000 år tilbake i tid, til midtøsten. Det spilles nesten over hele verden, med litt variasjon i regler og navn. Backgammon finnes i alle versjoner; svindyre, eldgamle, billigversjoner og pocketversjoner.

Hvis du skal ut på reise og trenger underholdning er backgammon et godt tips. Ikke bare har du underholdning på en eventuell lang togreise, men du har en super samtalestarter for nye venner. Man trenger ikke å kunne samme språk for å spille sammen, bare kroppsspråk og en generell forståelse av spillet. Bare se det for deg; du sitter i et ukjent land, røyker vannpipe, drikker te og spiller backgammon med en ny venn.

Skjønner at brettspill er dyrt, men fortvil ikke. Flere barer og cafeer har skjønt greia og har massevis av spill som dere kan spille sammen. Brettspill varer forøvrig for evig hvis du behandler det bra, i motsetning til de fleste dataspill og tekniske dippedutter.

More from Heidi Mathiassen

Virtuelt stevnemøte

Det er midt på vinteren, det er dritkaldt og det snør sidelengs....
Les mer