A3 tipser om (nesten gratis) julegaver

Vi lever i et forbrukersamfunn, og forbruket er aldri høyere enn når man skal kjøpe julegaver. Derfor har A3mag laget en liten liste med alternativer til julegaver du kan lage/skaffe (nesten) gratis hjemmefra.

 

Fortsatt sulten etter mer tips? Les videre, så vil du finne fler!

1. Lag hjemmelagde krydderholdere.

Nordmenn spiser mye taco. Da ender man gjerne opp med mange tacosausglass i løpet av et år. Vårt tips er å ta vare på 4-5 av dem. Skyll de godt og kjør de et par ganger gjennom oppvaskmaskinen. Da går papiret lettere av, og du er helt sikker på at de blir rene, og luktfrie. Når du har gjort det, kan du fylle de med et valgfritt krydder. Krydder finnes mange steder til en billig penge. Grønnsaksbutikker, TGR og Søstrene Grene er noen steder A3mag anbefaler å se.

2. Filmer og bøker du ikke har lest/åpnet.

Filmer og bøker kan ofte ta opp mye plass i et hjem. Både i hus og leilighet. Derfor er et godt tips å gi bort filmer og bøker du aldri har sett eller lest. Har du filmer som fortsatt er i plast, og du er usikker på om du noen gang kommer til å se den. Kanskje filmen finnes på netflix. Gi den bort! Du kan til nød låne filmen tilbake etter du har gitt den bort. Da får du både i pose og sekk.

Bøker er det ikke like viktig at ser helt nye ut. Det er jo ingen skam og kjøpe bøker på et bruktmarked. En brukt bok har mye mer karakter og personlighet. Ikke vær redd for det.

3. Avokadotre.

Gi noen et avokadotre! Det kan du begynne å gro selv. Hvor stort treet blir når du gir det bort avhenger av hvor tidlig du begynner å gro det. Alt du trenger i begynnelsen er en avokadostein, en liten bolle eller glass med vann og noen tannpirkere. Stikk tannpirkerne i avokadosteinen, sånn at bare nederste halvdel av steinen ligger i vann, og den øverste delen peker oppover. Sånn kan du bare la den stå en stund.

Du må fylle skålen med vann i ny og ne. Du vil fort se at den begynner å vokse. Etter en stund, må man flytte den over til en potte med jord, og da må den vannes mer jevnlig. Om du gir den som en gave før det stadiet, så blir det jo deres problem. Det er en fin og grønn gave. Bare ikke bli for knyttet til den, da du skal gi den bort.

4. Pastasausglass om til drikkeglass.

Et annet tips du kan lage enkelt med ting du kanskje har hjemme, er drikkeglass fra pastasausglass. Her kan du finne den formen du vil ha, for det finnes mange forskjellige typer pastasausglass der ute. Når disse glassene blir rene og pene, kan de ligne på noe du vil finne på et hipt utested eller kaffebar. Det kan være smart å gi et sett.

Når man gir noe som ett sett, så virker det med en gang mye mer legitimt. Du kan eventuelt velge å lage det til et spesifikt sett. For eksempel et kaffeglass sett, drikkeglass sett, drinkglass sett eller noe lignende. Bare fantasien setter stopper der.
Her kan det også være lurt å kjøre det et par ganger gjennom oppvaskmaskinen. Da får du papiret av mye lettere, og det blir helt rent.

5. Finn.no.

Det er et hav av gratis ting på finn.no. Her kan man enkelt finne gaver. Med litt tålmodighet, og en vilje til å reise for å hente ting, er det utrolig hva du kan få tak i. Det kan kreves litt vasking eller fiksing for å få det til å bli perfekt som en gave, men det koster jo sjeldent noe. Gjenbruk er jo veldig populært, og folk er ofte mer enn villig til å bli kvitt mye, om noen kommer for å hente.

Her er det også mulig å være litt mer spesifikk ut i fra hva folk ønsker seg. Spesielt om du begynner å følge med tidlig. Du kan legge inn visse søkeord som gjør at du får mail om for eksempel noen vil kvitte seg med klær i en viss størrelse, eller noe slikt.
Ikke gi bort dyr, det er sjeldent en god ide. Da må det i så fall være klinkende klart at den personen ønsker seg den katten.

6. Opplevelser sammen med deg.

Dette tipset kan hende funker best i Oslo, eller andre storbyer. Det å gi opplevelser er alltid en fin ting. Du kan gi noen en opplevelse sammen med deg. I Oslo, for eksempel, er proppfull av gratis kinovisninger, gratis foredrag på litteraturhuset og diverse andre gratis kulturarrangementer. Her er det bare å gjøre litt research, så kan du ta med deg noen.

Det kan være en fin gave til noen i familien du kanskje burde henge litt mer med, som en mor eller en far. Det kan også funke bra med søsken. Fokuset her kan jo være en opplevelse med deg, og da er det fint at det er så mye variert det er mulig å dra på som ikke koster penger.

7. Møbler satt på gata

Dette tipset henger litt sammen med Finn. Det er utrolig hvor mye som bare blir satt på gata. Spesielt møbler. Bare ta en tur rundt der du bor, og se om du finner noe. Ta det med deg hjem, kanskje vask det, eller hva som trengs, så har du en fin gave. Her vil skjebnen bestemme litt, men det er fullt mulig å ha flaks.

8. Vinyl er populært -og du kan finne mye billig vinyl.

Dette kan fort koste litt penger, men vinylplater er jo veldig populært, og det finnes mange bruktsjapper som selger de billig. Ta deg en runde rundt, kanskje du finner noe gull. Dette kan passe ypperlig både for den hippe broren/søsteren/vennen din, samt for foreldre/besteforeldre som kanskje har en nostalgi for den slags.

More from Alexander Svanåsbakken

A3 tipser om (nesten gratis) julegaver

Vi lever i et forbrukersamfunn, og forbruket er aldri høyere enn når...
Les mer