Tinder: Å åpne døren for fremmede

Bilde: Christopher Kjølberg
Bilde: Christopher Kjølberg

To måneder etter at det ble slutt med kjæresten satt «Maria» på rommet sitt med en sterk trang til å komme seg videre. Hun trengte å føle seg ønsket og begjært, og hun lengtet etter komplimenter og spenning. For henne ble Tinder løsningen.

Det var rart å være singel igjen. Fem år tidligere hadde hun vært en av dem som satt og sveipet på Tinder og deretter lovd seg selv at hun aldri skulle tilbake. Men hun var nysgjerrig, så hun lastet ned appen igjen og satte i gang med sveipingen.

«People-watching» fra senga

Hun sveipet mest til venstre. Hun ville jo bare se hvem som var der ute. Men plutselig dukket det opp en som så for interessant ut til å la gå. Han var kjekk og blikket hans stakk henne litt. Hun sveipet høyre. På skjermen stod det at hun hadde fått en match. Hun smilte og ble varm inni seg. Han likte henne også.

Hun trykte bort matchen og fortsatte sveipingen. Menn på fjellet, menn med fisk, menn på trening og menn med hund. Etter å ha sveipet høyre én gang, ble det lettere å gjøre det igjen. Venstre, venstre, høyre, match, venstre. For hver ny match som poppet opp på skjermen hennes kom den samme varme følelsen tilbake. Hun ville bare ha mer og mer.

Noen av matchene begynte å skrive til henne. De gav henne komplimenter og virket interessert i henne. Det gav henne selvtillit. Å føle seg attraktiv og ønsket var akkurat det hun trengte, og Tinder og alle mennene hun matchet med, gav henne en slags bekreftelse hun ikke helt klarte å sette ord på. Men følelsen var god. Tinder var ikke så galt likevel.

Brutte løfter

Klokken hadde passert 22.00 da det plinget i telefonen og et varsel om ny melding på Tinder vistes på skjermen. Hun åpnet meldingen. Han var ute på byen, og lurte på hvilke planer hun hadde den kvelden. Hun svarte at hun ikke hadde noen spesielle planer, og før hun visste ordet av det hadde de avtalt å møtes ute for en øl. Hun visste hva hun gikk til. Det var dette alle sammen sa at Tinder handlet om.

De møttes på en bar i nærheten av leiligheten hennes. Da det var på tide å dra nevnte hun at hun bodde like i nærheten, og spurte om han ville bli med hjem til henne. Det ville han.

GIF GIF: Christopher Kjølberg

Før han dro morgenen etter, lovte han å ta kontakt igjen snart. Hun hadde blitt litt betatt av han og ville virkelig møte han igjen. Men dagene gikk og hun hørte ingenting. Samtidig var hun for stolt til å sende melding selv. Det gjorde litt vondt å bli avvist. Stillhet var en slags avvisning i seg selv, følte hun.

«Hva var det med meg han ikke likte?»

Plutselig følte hun seg uønsket og ikke bra nok igjen, og tomrommet kom tilbake. Den eneste måten å fylle det på var å spille Tinder-spillet. Bekreftelse mot komplimenter, komplimenter mot sex og sex mot bekreftelse.

Skulle sagt nei

Klokken nærmet seg 02.00 på natta og nok en gang lå hun og sveipet. Blant alle ansiktene tikket det inn en melding fra en match. Han spurte om hva hun holdt på med og hun svarte:

«Ingenting, slapper bare av hjemme.»

«Lyst på selskap?», spurte han.

Hun likte hvor direkte han var. Uten å tenke mer over det sendte hun adressen sin. Etter en halvtime sto han på døra hennes.

I det hun slapp ham inn innså hun den feilen hun hadde gjort. Fyren klarte nesten ikke å stå på beina, blikket hans flakket og stanken av alkohol stakk i nesen da han hilste. Hun skulle kanskje bare ha sagt «unnskyld, men du er alt for full og dette blir det ikke noe av», og sende ham på dør, men hun ville ikke være slem. I stedet tok hun ham med inn på soverommet. Da de sa seg ferdig, angret hun.

Hun møtte et par fyrer til. Enten ute på byen eller så dukket en av dem opp på døren til den andre. De snakket litt, bare sånn for å ha gjort det. Kanskje over en øl eller et glass vin. Deretter hadde de sex. Helt uforpliktende sex hvor de begge visste at det ikke var sikkert om de kom til å se hverandre igjen. Det usikre aspektet rundt det syntes hun var spennende. I tillegg var det godt å bli holdt rundt i noen minutter og føle seg ønsket.

Siste gangen hun sendte adressen sin til en fremmed fra Tinder var det ikke alkohol som slo imot henne da hun åpnet døra. I stedet sto hun og så på en person hun ikke kjente igjen.

Hun skulle ha sagt:

«Du ligner ikke på bildene du har i profilen din. Dette var ikke det jeg forventet, så jeg tror du må gå nå».

I stedet tenkte hun:

«Nå er han jo her da».

Dermed endte også de opp i sengen sammen. Angeren kom smygende innover henne for hver berøring.

Et øyeblikks klarhet

Følelsen hun var etterlatt med fikk henne til å forstå at hun ikke kunne fortsette på den måten. Hun slettet Tinder igjen. Hun trengte ikke lenger komplimenter fra gutter hun ikke kjente. Hun trengte heller ikke spenningen med uforpliktende sex med fremmede. Det overfladiske Tinder-spillet gav henne kanskje et kick, men det hjalp ikke på problemet.

Hun var likevel glad for at hun lastet ned appen. Hun var en erfaring rikere og var sikker på at det hun hadde opplevd var noe hun måtte gå gjennom. Neste gang hun skulle laste ned Tinder, skulle det være på helt andre premisser. Det var i alle fall det hun lovte seg selv.

Intervjuobjektet «Maria» er anonymisert pga. temaets ømfintlighet.

More from Inga Vinje Engvik

5 utesteder for deg under 23 i Oslo

Har du akkurat flyttet til hovedstaden og synes det er vanskelig å...
Les mer