Tips til gründere

Foto: Sindre Brække

Ønsker du å bli en gründer, men vet ikke helt hvordan? A3Mag har samlet de beste tipsene!

500 000 drømmer om å starte eget selskap

En undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI viser at svært mange nordmenn ønsker å starte eget selskap, og så mange som 1 av 10 har konkrete planer. Men det er få som faktisk tar steget mot å bli gründer for å starte sitt eget selskap.

Hvis du sitter inne med en ide, eller et ønske om å starte selskap, hva skal du egentlig gjøre da?

Det å være gründer blir stadig mer populært og flere høyskoler og universiteter tilbyr det også nå som egen utdanning. Her handler det om prosessen ved å starte og drifte sin egen bedrift. Men for de av dere som har dette som en fjern drøm, men er usikre på hvordan man skal gå frem, har vi forsøkt å kartlegge noen tips!

Det finnes organisasjoner og selskaper som jobber med å fremme gründere og som bidrar med rådgiving, finansiering og tilrettelegging. Oslo House of Innovation(OHOI) er en av disse.

Samlingsplass for gründere

Oslo House of Innovation startet som en samlingsplass for gründere og investorer. Her skulle de ulike aktørene kunne jobbe i lokaler sammen med andre, med mulighet til å skape nyttige kontakter og nettverk.

Daglig leder, Solveig Indregård har en bakgrunn innenfor det å være gründer. Hun har gjennomført masterutdanningen ved NTNUs Entrepenørskole og har også vært en mentor for oppstarter gjennom NTNU og Spark. Nå jobber hun mest med å tilrettelegge for gründere for å gi de et godt sted å jobbe, samtidig som hun kan sørge for at flere gründere kommer i kontakt med hverandre.

For å oppsummere Solveigs beste tips for å lykkes hvis du ønsker å bli en gründer:
  • Snakk om ideen din. Det kan være vanskelig å dele, men det er det viktigste du gjør. Du må en eller annen gang knytte til deg andre mennesker, og de du møter på din vei vil som regel hjelpe deg.
  • Vær åpen for tilbakemeldinger. Når du først klarer å dele så vil du få tilbakemeldinger. Dette kan være kritikk, men det er viktig å kunne tilpasse seg slik at det du jobber med blir mer forståelig. Da kan flere peke og stake ut din vei.
  • Lag en enkel versjon av idéen, enten presentasjon eller et produkt du kan vise til andre: Et viktig steg for å få interesse er å kunne vise og teste det du vil lage. Hvordan skal produktet ditt se ut, og hvilken funksjonalitet skal det ha
  • Her gjelder det å bruke kreativiteten sin!
  • Se nøye etter hvordan ideen din kan tjene penger. Tenk inntektsmodell fra dag en! Skal du selge det som et abonnement eller som en et engangskjøp? Husk at det samme produktet kan selges på ulike måter!
  • Skap samarbeid. Forsøk å finne andre personer som du kan jobbe med, og deler din visjon om selskapets fremtid. Skal du komme noen steder må du overbevise andre at du sitter på en god idé og at dere er de rette folka til å få det ut i markedet
Hvorfor ønsker så mange å starte en egen bedrift?

Solveig peker blant annet på økt fokus på at unge skal følge sine drømmer. Det å starte noe eget gir en stor mulighet til å bidra til positiv endring. Hun mener også at det å være gründer ikke er for alle, og at man må ha et sterkt pågangsmot, gjennomføringskraft og skaperglede.

For å være relevante i fremtiden understreker Solveig at relasjoner er viktig, og at man må bygge et nettverk hvor man hjelper andre – og til gjengjeld vil andre hjelper deg.

Snakk om ideen din

Det å bli gründer krever ekstremt mye av deg, og det er en svært komplisert beslutning å ta. Det er mye som skal skje før du har fått gjort det du ønsker. Det er samtidig mange gode miljøer du kan oppsøke for å få veiledning og råd.

Det første du må gjøre er å snakke om ideen din.

Skrevet av
More from Sindre Brække

Fredrik Bentzen

Fredrik har studert kreativ skriving ved University of Winchester og jobbet frilans...
Les mer