5 kafé-favoritter for deg som er student

Foto: Åse-Linn Hollevik

Er eksamen veldig nærme, men konsentrasjonen helt borte? Å bytte ut studie-bula hjemme med en koselig kafé, kan faktisk være helt topp for en ukonsentrert hjerne. Det ble i hvert fall redningen min i en stressende eksamenstid. Under får du mine favoritt-kafeer å studere på. 

PUST

Kafeen PUST ligger sentralt på Majorstuen, og er i hovedsak en kaffebar. Likevel er den perfekt for deg som ønsker et godt arbeidsmiljø. Når du besøker kafeen for første gang, vil du mest sannsynlig få øye på de grønne friske plantene som lyser opp lokalet, selv på en mørk høstdag. Videre innover i kafeen, ser du fort at interiøret har en typisk industri-stil. Her finner du en deilig sofakrok å slappe av i, langbord til gruppearbeid, og flere små bord for den som vil studere alene. Kafeen har også stor vindusplass for deg som liker å titte på menneskene som går forbi utenfor.

Til tross for godt med sitteplasser, gjelder det å være tidlig ute. Ofte er det stor pågang av andre hardtarbeidende mennesker, som også er klare for å sippe på kaffe, te eller kakao foran dataskjermen sin. Det er forresten obligatorisk å teste ut kakaoen på PUST. Den er akkurat passe mørk og fyldig, og helt nydelig når det er kaldt ute.

I tillegg til å være en perfekt studieplass, byr PUST også på konserter titt og ofte. Dette kan jo være et ypperlig avbrekk når du trenger en pause fra lesingen, og at de har studentrabatt skader jo heller ikke. Adresse: Slemdalsveien 1, 0369 Oslo.

Foto: PUST sin Instagram (@pustkaffebar)  Foto: PUST sin Instagram (@pustkaffebar)
Foto: Hentet fra PUST sin Instagram (@pustkaffebar)
LIEBLING

Liebling er en kafé jeg har brukt til flere studiemøter med venninner, og dette er også en av mine favoritter når det kommer til koselige plasser å konsentrere seg om pensum på. Første gang jeg tok turen innom Liebling, var med mamma. Hun er kanskje, om mulig, enda mer glad i det urbane kafé-livet enn meg, og smilet hennes ble stort da vi oppdaget at kafeen var Berlin-inspirert. Her kunne vi kjøpe alt i fra gamle leker og postkort til  rødbethummus-sandwich og kaffe.

Etter at kafeen fikk nye eiere, ble menyen utvidet med blant annet acai-bowls, avocado-sandwich, kakao med chili, og golden milk latte. Lokalet er ganske lite, og det blir ofte fullt. Likevel er menyen så fantastisk at det absolutt er verdt å stå opp litt tidligere på morgenkvisten, for å sikre seg en god plass. Det er spesielt hyggelig når du har noen å dele de mektige kakestykkene, som kafeen har liggende ved disken. Hvem sier vel nei til en snickerskake med smak av intens sjokolade, og crunchy peanøtter på toppen? Adresse: Øvrefoss 4, 0555 Oslo.

Foto: Liebling sin Instagram (@lieblingoslo)   Foto: Liebling sin Instagram (@lieblingoslo)
Foto: Hentet fra Liebling sin Instagram (@lieblingoslo)
KULTURHUSET

Stort, romslig og komplekst er ord som beskriver Kulturhuset godt. Etter å ha oppdaget huset, fått internett-passordet “Haenfindag”, og spist hjemmebakt flatbrød med rosmarin og persilleolje, var jeg frelst. Når jeg attpåtil greide å fokusere på en skoleoppgave på nøyaktig samme plass i over fire timer, kunne jeg ikke klage.

Som førstegangsbesøkende, kan det likevel virke litt overveldende å komme inn i lokalet. Så mange dører, rom, trapper og bord. Bare husk på at dette er et kulturhus med drøssevis av arrangementer og tilbud som både kan være interessant og gøy å få med seg. Om du likevel er der for å studere, burde du gå rett opp i 2.etasje så fort som mulig. Her sitter du som regel i fred og ro, og får konsentrert deg om ditt. Adresse: Youngs gate 6, 0181 Oslo.

Foto: Kulturhuset sin Instagram (@kulturhusetioslo)  Foto: Kulturhuset sin Instagram (@kulturhusetioslo)  Foto: Kulturhuset sin Instagram (@kulturhusetioslo)
Foto: Hentet fra Kulturhuset sin Instagram (@kulturhusetioslo)
TRANEN – ÅPENT BAKERI

Åpent Bakeri ligger perfekt til ved Alexander Kiellands plass, spesielt hvis du studerer på Høgskolen i Oslo. Her er det bare å hoppe av 21-bussen, sette seg ned i det koselige lokalet, og bestille seg et rundstykke. Gjerne spør om å få det største de har, for her kan du ta på så mye hjemmelaget jordbærsyltetøy du bare vil.

På samme måte som PUST, har kafeen friske, grønne planter, men skiller seg likevel ut ved å ha mørke tremøbler, diskokule i taket, og sorte skinnbenker. I ukedagene er det godt med sitteplasser, men i helgene er kafeen som oftest helt full. Om du er flink å studere frem til 16:00, byttes boller og rundstykker ut med fantastisk gode pizzaer, og dette kan ofte være en fin belønning når du ikke orker å lese eller skrive mer. Her er det spesielt fint å nyte en rykende fersk og god pizza med trøffelsalami, hvis været tillater det. Adresse: Waldemar Thranes gate 70, 0173 Oslo.

 Foto: Åse-Linn Hollevik  Foto: Åpent bakeri sin Instagram (@apentbakeri)  Åpent bakeri sin Instagram (@apentbakeri)
Foto: Åse-Linn Hollevik og Åpent bakeri sin Instagram (@apentbakeri)
HEIMATT

Heimatt er det nyeste tilskuddet i listen over mine favorittplasser å studere på. Så nylig som i forrige uke åpnet denne sjarmerende kafeen. Her serverer de kun frokost fra 07:30-17:00, og er perfekt for de som liker en sen morgen. Husk å vise frem studentbeviset ditt ved kassen, så får du 10% rabatt på all mat og drikke. Lokalet kan kanskje se lite ut på bildene, men det er større enn du tror. Her kan du velge om du vil sitte i en skikkelig godstol, på et langbord eller alene ved en skrivepult.

Som at det ikke er nok med at kafeen er perfekt å studere på, er det også en perfekt plass for å bli inspirert av billig og fint interiør. Heimatt består nemlig nesten kun av møbler fra Ikea, og her har de virkelig funnet kreative og smarte løsninger for å gjøre lokalet så hjemmekoselig som mulig. Adresse: Jens Bjelkes gate 9A, 0562 Oslo.

Foto: Åse-Linn Hollevik  Foto: Åse-Linn Hollevik  Foto: Heimatt Løkka sin Instagram (@heimattlokka) 
Foto: Åse-Linn Hollevik og Heimatt sin Instagram (@heimattlokka)

Om det er økonomisk å bytte ut skrivepulten eller kjøkkenbordet hjemme med en kafé? Ikke veldig, men du lever bare en gang, og kafeene jeg har tipset om her, mener jeg er verdt hver eneste krone. Håper du er blitt inspirert til å teste ut en eller flere, og hvis du selv har et favorittsted å studere på – tips oss gjerne på Facebook eller Instagram (@a3mag.no og #a3mag).

More from Åse-Linn Hollevik

Åtte tips til julestemning i Oslo

Det er ikke alltid like lett å få julestemning når du er...
Les mer