Gi meg likes!

For mange er sosiale medier viktig. Liksene du får på ditt nye profilbilde gir deg en bekreftelse på at noen liker deg. Hvor viktig er egentlig denne bekreftelsen? Kan den være avhengighetsskapende?

Hans-Petter Karstad er psykolog. Han forteller at det er mange som bruker sosiale medier for å hente anerkjennelse og få bekreftelse på at man ser bra nok ut.

-Det paradoksale ved dette er at det har veldig liten verdi. De som sliter med selvbildet sliter også med å ta imot kommentarer og likes. Hvis man er misfornøyd med seg selv er det uansett det indre selvsynet det går på. Selv om man da får kommentarer som «å så fin!» eller «peneste», hjelper det lite hvis man selv er misfornøyd. Det er allikevel fortsatt mange som søker etter denne bekreftelsen selv om den gir veldig lite, forteller Hans-Petter.

Avhengighetsskapende

Man kan bli avhengig av det meste. Hans-Petter forteller at det er lite forskning på dette med å være avhengig av bekreftelser på sosiale medier. I følge Hans-Petter blir det vanskelig å generalisere basert på noen få forskningsstudier.

-Alle avhengighetene er distraksjoner, som for eksempel alkohol og rus. Man gjør noe for å komme vekk fra seg selv, selvet ditt og den du faktisk er. Gjør man noe veldig mye kan man bli avhengig av det etter en stund. Allikevel, hvis jeg skal freestyle litt og tenke som en psykolog, er det jo klart at man kan bli avhengig av bekreftelser på sosiale medier. Det å bli avhengig gir en form for anerkjennelse og ros, men det er veldig kortvarig. Det er litt som å spise en sjokolade. Sjokoladen er veldig god når du spiser den, men det gir kun en lykkefølelse der og da. Man trenger ikke å gjøre så veldig mye for å få liksene, man trenger bare å poste et bildet. Liksene gir en kortvarig glede. Du har for eksempel lagt ut et bilde hvor du ser litt fin eller kjekk ut, og de små dryppene med glede kan da være avhengighetsskapende, sier Hans-Petter.

Hva skjer om ingen liker?

-Hvis vi skal ta for oss det å få lite likes må vi se på sosialpsykologien, og det å være en del av en flokk. Det å bli likt av mange gir en større beskyttelse og en større sjanse for å overleve, hvis vi ser biologisk på det. Hvis man plutselig har veldig lite likes kan det betyr at man har få venner, og få venner kan bety at man er utenfor. Andre kan kanskje tenke at det er noe galt med denne personen, selv om det ikke trenger å være det. Alle slike sosiale settinger ting blir bare veldig forsterket og synlige på sosiale medier, forteller Hans-Petter.

For mange er likes og kommentarer på sosiale medier viktig. Hvis noen ikke får den responsen de ønsker, kan det i noen tilfeller få store konsekvenser. Det er tydelig at de som ble spurt om hva de hadde følt om de kun hadde fått to likes på sitt nye profilbilde, hadde sett på dette som noe negativt.

Magnus Kristiansen, 27 år:
-Jeg tror at hvis jeg hadde fått to likes på mitt nye profilbilde hadde jeg følt meg dårlig, og at jeg hadde bomma på valg av profilbilde.

Mette Haugland, 23 år:
-Jeg hadde ledd litt sarkastisk for meg selv. Jeg hadde nok tenkt; «neimen så fint da. Det var jo hyggelig, og en boost for selvtilliten». Eller så hadde jeg byttet det. Jeg hadde bare bitt i det sure eplet og tenkt at nå går vi for det som har litt flere likes, men som ikke ligner på meg lenger.

Natalie Wergeland, 20 år:
-Jeg tror jeg hadde blitt litt sjokka, men det er fordi jeg har så mange venner på Facebook. Jeg har et tall i hodet på omtrent hvor mange likes jeg kommer til å få. Da blir man positivt eller negativt overraska om man får mindre eller flere enn det man hadde tenkt.

Flest unge søker bekreftelsen.

Hans-Petter forteller at det gjerne er flest unge som bruker sosiale medier for å søke etter anerkjennelse og bekreftelse, og av de unge er det flest jenter som gjør det. Han forteller at jenter ofte har nærere relasjoner og gjerne vil sørge for at alle er en del av flokken. Han sier videre at utadvendte mennesker er mer opptatt av sosiale interaksjoner.

-Likes og kommentarer er en form for sosial interaksjon. Det er helt klart at utadvendte er mer opptatt av dette enn de som er innadvendte. Det er ikke et ukjent fenomen at folk sletter ting hvis de oppdager at det de har lagt ut ikke falt helt i god jord. Det er ganske normalt hos alle, forteller Hans-Petter.

Er internett viktigere enn det virkelige liv?

Mange vil si at komplimenter på sosiale medier er viktig, men at å få et kompliment i virkeligheten også betyr mye.

-I virkeligheten må man være litt tøffere. Med en gang det er avstand er det mye lettere å gi et kompliment, men da betyr det gjerne mindre. Når vi ser på dette med tanke på sosialpsykologien, vil for eksempel det å skyte ut en rakett som dreper mange mennesker være mye enklere enn å drepe alle de menneskene med kniv. Med en gang noe er på avstand blir det lettere å gjennomføre, men kan også være av mindre betydning for mottakeren. Dette har nok litt å gjøre med substans å gjøre også, sier Hans-Petter.

Hans-Petter mener at komplimenter blir mer ekte om de sies i virkeligheten. Det han mener stemmer også med hva flere unge uttrykker. Dette ser vi på svarene tre unge mennesker ga da de ble spurt om de hadde foretrukket å få tre komplimenter i virkeligheten, eller 200 likes på et bilde på et sosialt medium.

Ingeborg Sanna, 22 år:
-Jeg ville hatt tre komplimenter fordi det er mer personlig og direkte i virkeligheten.

Ole Henrik Borøy Skam, 21 år:
-Jeg vil helst ha tre komplimenter i virkeligheten.

Natalie Wergeland, 20 år:
-Helst tre komplimenter. Du føler deg ganske fresh når noen gir deg komplimenter i det virkelige liv. På bilder har man jo gjort seg til. Det skal mye mer til å si noe på ekte enn å trykke på like.

Ingen vet hvordan teknologien vil utvikle seg og hvordan det ser ut om ti år, men i dag er kommunikasjon på sosiale medier en viktig del av den mellommenneskelige kommunikasjonen. I følge Hans-Petter er sosiale medier fortsatt ganske nytt for veldig mange.

-Alt i alt tror jeg at på sikt vil sosiale medier gjøre verden til et bedre sted. Vi må bare lære oss å bruke det på den riktige måten.

Psykolog Hans-Petter Karstads hjemmesider:

http://www.dinpsykolog.no/

http://www.psykologchat.no/

More from Nina Antonie Gulliksen

Søppelmiddag

Det blir kastet flere hundre tusen tonn med mat hvert eneste år....
Les mer