Skårer mål med synål

Hvordan bygge egen karriere?

En fast jobb er for mange et mål. Vi jobber hardt og lenge for å nå høyere stillinger og mer i lønn, men for noen er ikke det det viktigste.

Jeg har akkurat levert bacheloren min og står uten det som har vært jobben min gjennom 3 år. Det fikk meg å tenke på hva jobbalternativene mine er. Skal jeg ut i fast jobb med lønn som kommer til tiden eller skal jeg ta steget ut av boksen og starte for meg selv?

De fleste jobber krever erfaring for å søke, og det er vanskelig for en som kommer rett fra skolebenken. Jeg skulle ønske at tre år med bachelorstudiet ble sett på som erfaring nok, men slik er det ikke lenger.

Ved å skape egen arbeidsplass, opplever man ingen som analyserer CVen din, karakterene dine eller ringer etter attester – Du skaper en mulighet for jobb basert på de egenskapene og erfaringene du faktisk har.

Jeg sitter på Kulturhuset og skal møte Hamza Mayow som tok steget langt ut av boksen, inn i noe helt nytt og skapte sin egen jobb. Han er 25 år og fra Etterstad i Oslo. Han er en kul og trendy fyr. Han er designer for sitt eget merke.

MAYOW
Klesmerket MAYOW blir født senvinteren 2015 og det går fort. Nå skal Hamza ha innsalg til Oslos største fashion-butikker – Det er ganske stort, selv om vi er det minst kjente klesmerket der. I dag har artister som Kaveh og Madcon gått med Hamza´s design MAYOW på scenen. Neste mål er at Karpe Diem har på seg MAYOW på festival. Jeg tror det skjer.

Hva er drømmen da?  – Jeg vil bli størst i ting jeg driver med. Jeg vil bli best. Selv om design ikke er den letteste bransjen å bli best i.

Telefonen til Hamza ringer – det er en kollega. Hamza er ydmyk og fin i tonen, og jeg hører at han virkelig bryr seg om den bomberjakken han har hentet på posten som en vareprøve.

Fotball
Fotball har vært designerens store interesse siden han var liten, og han hadde en lovende karriere som fotballspiller i ungdomstiden. Men etter en skade ble han aldri like god som før og utviklingen skjedde ikke fort nok. Han måtte ha en ny plan og utdannet seg som journalist i London. Hamza skulle skrive om det han elsket mest, fotball.

– Det vil alltid stikke at jeg ikke ble noe innen fotball. Derfor håper jeg at jeg kan bli den største designeren i verden, slik at det ikke stikker lenger. Jeg elsker mote og alltid vært opptatt av det, og det er derfor jeg velger å drive med det nå.

Hamza måtte ta ansvar for å få tilbake følelsen fotball ga han. Med korte bein og litt for lange bukser, og som fattig student måtte han sy opp buksene selv. Han var merkebevisst og har alltid vært opptatt av motebilde og kvalitet. Det vokste frem en designerspire i Hamza som gjorde at han tok et sykurs. Dette ga han den samme følelsen av å spille fotball igjen.

I tillegg tok han kurs for å bli fotballtrener. Likevel veide det ikke opp for følelsen av å være på banen å spille selv.

Jeg prøvde å være trener for et guttelag, men da kilte det i beina og jeg ville bare være med å spille. Jeg klarte ikke stå på sidelinjen og delegere.

All in
– Kontoret mitt er et høl, og jeg har flyttet hjem til mamma fordi jeg har brukt penger jeg skulle kjøpe leilighet for på midler vi trenger for å utvikle MAYOW. Jeg vet ikke om det er verdt det om 3 år, men jeg vet jeg hadde angret på det om jeg ikke hadde gjort det.

Etter å ha møtt Hamza må jeg innrømme at en fast jobb frister. En jobb hvor jeg har faste arbeidstider og kan vite at lønnen kommer til en fast dato. Samtidig klør jeg etter å kjenne på samme lidenskapen som Hamza, hvor jeg kan jobbe med noe jeg elsker og har bygget selv.
Jeg stiller Hamza et siste spørsmål mens vi pakker sammen, – Føler du deg på sidelinjen nå? – Nei, jeg midt i kampen, nå er jeg spiss. Det er nå jeg skårer mål.

More from Tina Kikut

Kaffekrisen

Hva skal få meg opp om morgenen?
Les mer