Kaffekrisen

Hva skal få meg opp om morgenen?

Jeg elsker kaffe. Det første jeg tenker på når jeg våkner om morgen er kaffe, og hvor deilig det skal bli å nyte lukten av starten på en ny dag.

Ifølge MMI drikker vi nordmenn 160 liter kaffe i året. Jeg blir ikke forundret om det har steget på 2 år. Oslo, byen jeg bor i, er en skikkelig kaffeby. Vi kjøper kaffe før jobb, under jobb, etter jobb, sammen med andre og helt alene. Vi drar ut og drikker kaffe, på samme måte som vi drar ut og tar en øl, som en sosial sammenkomst.

På grunn av den store økningen av global oppvarming er halvparten av verdens kaffe-jordbruk i skade for å bli ødelagt av sopp og skadedyr innen 2050. De koser seg i varmen og kaffebønnene tåler ikke dette.

Tanken på et liv uten kaffe er for meg dyster. Hva skal få meg opp om morgenen? Ikke et kjedelig liv eller en tom kaffekopp.

GIF
Ekle dyr

Snart kan det være at vi må drikke varmt vann uten en tepose, og det får hvertfall ikke meg ut av senga. Kaffemaskinen min kommer faktisk på en høy listeplass av hva jeg liker best, etter kjæresten og hunden min.

Det å dele en kaffe med en venninne eller gå med en kaffe i hånda en søndag er for meg toppen av kos. Men denne kosen kan altså snart forsvinne.

Jeg vil ikke ha sopp og ekle dyr som ødelegger den gode kaffekoppen om morgen.

Hva skal til for at vi kan redusere den globale oppvarmingen slik at disse kaffe-plantespisende soppen kan holde seg unna? For det er ikke så enkelt som at jeg bruker litt mindre hårspray, vaske klær litt sjeldnere, spise opp taco-restene og ikke la vannkranen stå på mens jeg støvsuger. Vi må tenke større.

Kanskje vi må lage en institusjon for disse dyrene som er varm og god? Så kan de samles der som Gran Canaria og nyte varmen uten skade for noen andre. De skal ihvertfall ikke få ta fra meg kaffen min!

More from Tina Kikut

Utro

Å være i et forhold betyr mer enn å bare være kjærester,...
Les mer